czwartek, 3 listopada 2016

Pizza na cienkim cieście

  • 12 g świeżych drożdży 
  • 50 ml mleka 
  • 0,5 łyżeczki cukru 
  • 50 ml oliwy 
  • 370 ml letniej wody 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 500 g mąki 

Drożdże mieszamy w szklance z mlekiem i cukrem. Wstawiamy je do garnka z ciepłą wodą na 10 minut. 
Później przelewamy  je do miski z oliwą, wodą i solą. Mieszamy i powoli wsypujemy do tego mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki. Im dłużej fermentuje, tym łatwiej je potem uformować w placek.

Schłodzone ciasto dzielimy na  kulki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 
Następnnie kulkę obtaczamy w mące i formujemy na płaski placek. 

Pieczemy w temperaturze  250 stopni ok 15 mnut..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz