- 12 g świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 50 ml oliwy
- 370 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 500 g mąki
Drożdże mieszamy w szklance z mlekiem i cukrem. Wstawiamy je do garnka z ciepłą wodą na 10 minut.
Później przelewamy je do miski z oliwą, wodą i solą. Mieszamy i powoli wsypujemy do tego mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki. Im dłużej fermentuje, tym łatwiej je potem uformować w placek.
Schłodzone ciasto dzielimy na kulki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnnie kulkę obtaczamy w mące i formujemy na płaski placek.
Pieczemy w temperaturze 250 stopni ok 15 mnut..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz