piątek, 17 listopada 2023

pizza Vito


Przepis na 10 pizz

300ml wody

300g mąki 00

10g drożdży (5 suchych)

5g miodu

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać miód i mąkę. Zamknąć, pozostawić na 1h, następnie schować do lodówki na 16-24h.


700ml wody

40g soli

1250g mąki

W dużej misce  do wody dodajemy przygotowaną wcześniej zaprawę. Mieszamy, dodajemy połowę mąki,, mieszamy, dodajemy sól. Mieszamy i dodajemy resztę mąki. 

Przekładamy na blat i zagniatamy (składamy na pół i ściskamy). Ciasto się klei, przykrywamy na 15 minut i zostawiamy. Oliwimy ręce i formujemy balon (tak żeby warstwa która była na górze ciągle była na wierzchu i zamykamy ją od spodu.
Natłuszczamy miskę i przekładamy ciasto na 60 minut.

Nagrzewamy piekarnik.

Ciasto dzielimy na kulki i każdą zamykamy od spodu jak balonik. 

kulki odkładamy na obsypaną mąką blachę, natłuszczamy i przykrywamy folią na 2h.

Szpatułką przekładamy kulkę do talerza z mąką, lekko obtaczamy. Wyrabiamy placek, żeby powietrze gromadziło się w brzegach. Nałożyć sos, lekko natłuścić oliwą brzegi, Podpiec chwilę, dodać ser i dodatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz