niedziela, 9 stycznia 2011

Mazurek cytrynowy

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • mąka
  • cukier
  • masło
  • duża cytryna
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dkg posiekanych bakalii

4 jajka ważymy. Dodajemy tyle mąki, cukru i masła ile ważą nasze jajka ;)

Składniki na polewę:

  • 1 żółtko

  • sok i skórka starta z 1cytryny

  • 2 szklanki cukru pudru


Ciasto
Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, startą na tarce cytrynę, na koniec pianę z białek.

Ciasto włożyć na blachę wysmarowana tłuszczem i wysypaną bułką tartą, wierzch posypać bakaliami.

Piec w temp. do 200st. Ok. 45min.

Polewa

Cukier puder utrzeć z żółtkami i sokiem z cytryny.

Po wyjęciu z piekarnika polać polewą i piec przez kolejne 5-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz