niedziela, 9 stycznia 2011

Śmietaniowec krakersowy - ciasto Asi i Łukasza

  • krakersy - 2 duże paczki
  • herbatniki 3 duże paczki
  • mleko skondesowane słodzone w puszcze
  • 1 l śmietany kremówki (do ubijania)
  • 4 śmietan-fix'y
  • 2 cukry waniliowe
  • czekolada do starcia na wierzch
  • masa karpatkowa
Do garnka z wodą wkładamy puszkę z mlekiem i gotujemy 2 godziny.
Przygotowujemy masę karpatkową (gotową, albo zrobioną samodzielnie).
Ubijemy śmietanę na sztywno z cukrem waniliowym i dodajemy śmietan-fix.

Na duża blachę (największa, czarna kwadratowa znajdzie się w każdym piekarniku) układamy kolejne warstwy:
- herbatniki,
- masa karpatkowa,
- krakersy,
- ugotowane wcześniej mleko (dobrze to zrobić jak będzie jeszcze trochę ciepłe, łatwiej się rozsmaruje),
- krakersy,
- bitą śmietanę,
- startą czekoladę.

Całość może się przegryźć w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz