sobota, 25 września 2010

Sernik z rosą

Masa:
  • 1kg sera mielonego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • budyń śmietankowy
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny
Wierzch:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto zagnieść, wyłożyć na blachę,uformować wysokie boki. Nie wyrzucać białek :)

Żółtka i jajka utrzeć z cukrem i dodać ser i resztę składników. Na ciasto wylać ser i piec godzinę w 180st.

Pozostałe 6 białek utrzeć ze szklanką cukru i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na upieczony sernik i piec jeszcze 20 minut aż się zarumieni.

Można posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz