- 1 kg jabłek
- 1/2 kg mąki (3,5 szklanki)
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 5 białek
- niepełna szklanka cukru
Żółtka zagniatamy z mąką, cukrem, margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Po wyrobieniu na jednolite ciasto, dzielimy je na 3 równe części.
Do jednej z części dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy ponownie. Daje nam to dwie jasne i jedną ciemną porcje ciasta. Dwie części - jasną i ciemną, można odłożyć na chwilę do lodówki lub zamrażarki - ciasto stwardnieje i będzie je łatwiej zetrzeć na tarce.
Przygotowujemy prostokątną blachę, smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Ubijamy mikserem na sztywno pianę z 5 białek i niepełnej szklanki cukru.
Pierwszą jasną część rozkładamy na blachę. Następnie kroimy obrane jabłka, w nieduże kawałki.
Na jabłka ścieramy na tarce ciemną cześć ciasta (na dużych oczkach). Na ciemne ciasto wykładamy ubitą wcześniej pianę z białek. Na sam wierz ucieramy na tarce trzecią jasną część ciasta.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180st, około godzinę, kontrolując czy wierzchnia warstwa nie zaczyna się przypalać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz