niedziela, 26 września 2010

Skubaniec - ciasto z jabłkami

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg mąki (3,5 szklanki)
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
Wierzch:
  • 5 białek
  • niepełna szklanka cukru

Żółtka zagniatamy z mąką, cukrem, margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Po wyrobieniu na jednolite ciasto, dzielimy je na 3 równe części.
Do jednej z części dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy ponownie. Daje nam to dwie jasne i jedną ciemną porcje ciasta. Dwie części - jasną i ciemną,  można odłożyć na chwilę do lodówki lub zamrażarki - ciasto stwardnieje i będzie je łatwiej zetrzeć na tarce.

Przygotowujemy prostokątną blachę, smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Ubijamy mikserem na sztywno pianę z 5 białek i niepełnej szklanki cukru. 


Pierwszą jasną część rozkładamy na blachę. Następnie kroimy obrane jabłka, w nieduże kawałki.
Na jabłka ścieramy na tarce ciemną cześć ciasta (na dużych oczkach). Na ciemne ciasto wykładamy ubitą wcześniej pianę z białek. Na sam wierz ucieramy na tarce trzecią jasną część ciasta.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180st, około godzinę, kontrolując czy wierzchnia warstwa nie zaczyna się przypalać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz