sobota, 25 września 2010

Pizza - ciasto puszyste


gotowa pizza
Składniki:
  • 400g mąki (2,5 szklanki)
  • 30g drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 2/3 szklanki mleka z wodą (pół na pół)
  • pół łyżeczki soli

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać rozdrobnione drożdże i sól. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy i trochę mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę mleka z wodą. Jeśli ciasto za mocno przykleja się do rąk, można dodać trochę mąki. Wyrabiać 10 minut.

wyrobione ciasto
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Rozwałkować na placki grubości 5mm i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180st.
wyrośnięte ciasto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz