niedziela, 26 września 2010

Sernik z brzoskwiniami

Spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • brzoskwinie, rodzynki
Masa serowa:
  • 1/2 kg sera
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa:
  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
Ciasto
Ze składników zagnieść ciasto i rozłożyć na blaszce. Na ciasto rozłożyć pokrojone brzoskwinie i spażone rodzynki.

Masa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać ze zmielonym serem, cukrem waniliowym, mąką i ubitą pianą. Wlać na brzoskwinie.

Masa kokosowa
Utrzeć margarynę z cukrem na puch i dodać wiórki. Rozłożyć na masę serową i lekko ugnieść - nie będzie się tak kruszyć.

Piec 1 godzinę, po 20-30 minutach przykryć folią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz