niedziela, 26 września 2010

Domek z sera

  • 1/2 kg sera
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 paczek herbatników
  • można dodać aromat
  • coś do środka - banan, albo galaretka
  • kakao
Masło utrzeć z cukrem i zmielonym serem. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao (żeby zrobiła się ciemna).

Herbatniki układamy na folii (może być aluminiowa, może być przezroczysta) w trzech rzędach jak na poniższym schemacie.
= = =
= = =
= = =
= = =
= = =
= = =

Na herbatniki wykładamy pierwszą białą część masy, na masę układamy kolejną warstwę herbatników. Na drugą warstwę herbatników układamy ciemną masę.
Na środku układamy wąski pasek galaretki, albo kawałki banana.

W efekcie otrzymujemy przekładaniec:
- warstwa herbatników
- warstwa białej masy
- warstwa herbatników
- warstwa kakaowej masy


Całość składamy w kształt trójkątnego domku i chowamy do lodówki.

Można dodać polewę czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz